onsdag 27 juni 2012

Torktips

Magdalen Alatalo har en fin blogg, Fru Magdas, där hon skriver om bl a odling. Hon skickade ett tips om att jordgubbslådor i trä är perfekta att torka växter i.

Är det fler som har smarta tips? Skicka gärna hit dem!

Bulor och blod, del 2

Tre dagar senare.

Det läker så fint, så fint! Inte minsta tillstymmelse till infektion, blåmärkena kom av sig innan de hann bli blå, och såret som varade sig har tagit ihop väldigt bra. Jag fick en rejäl smäll på knäet, så där fortsätter jag att smörja med arnicaolja, men annars är skrapsåren inte ens ömma.

Såren hade säkert läkt bra även utan groblad och arnica, men det går fortare så här. Och eftersom det är sommar är jag lite sugen på att gå barbent, och randiga ben går inte så bra ihop med små sommarklänningar, tycker jag åtminstone...

söndag 24 juni 2012

Läkeväxter i SVT


Jag har precis avslutat inspelningen av en serie om läkeväxter för Sveriges television. Det blir sex avsnitt som handlar om maskrosor, björk, groblad, skvattram & pors, åkerfräken och daggkåpa.

Programmen ska klippas i augusti, och det är ännu inte klart när de ska sändas, men håll utkik!

På bilden: Fotografen Erik i maskroshavet. Jag fick ett par jeans och en t-shirt förstörda av maskrosfläckar den dagen, men det var det helt klart värt. Jättefina bilder blev det!

Rosendagg för ansiktet



Fuktcrème på gång. Basen är ett avkok på daggkåpa och rosor som gör huden slät, elastisk och rosig. Ids man inte göra egen hudcrème kan man bara göra ett te av rosor och daggkåpa och använda som ansiktsvatten. Det ger verkligen ett lyft!

lördag 23 juni 2012

Bulor och blod

Jag föll just rakt in i en stor hög med verktyg och skrapade upp hela benet. Jord och grus i såren, blod och bulor. Då är jag så glad att jag har hela gräsmattan full med groblad!

Först tvättade jag grobladen och torkade dem med en kökshandduk. Sedan gnuggade jag dem lite mellan fingrarna så att saften trängde ut, lade dem på såret och lade ett helt groblad ovanpå för att hålla ihop det hela. Och så lite tejp för att hålla allt på plats.

På bulorna smorde jag arnicaolja som får bulor och blåmärken att gå tillbaka snabbt.

lördag 2 juni 2012

Botaniserar bland trädgårdsväxter

Jag är på Trädgår'n i Bygdeå och berättar om läkande trädgårdsväxter idag. Det är så underbart att stå och föreläsa i ett växthus, och ha riktiga, levande växter att visa. Här finns massor av fina kryddörter och ätliga blommor. Härligt ställe!

fredag 1 juni 2012

Skogsskafferiet

Två entusiastiska killar har skapat webbsidan Skogsskafferiet. Här kan man läsa om ätliga vilda växter som komplement i matlagningen. Som bekant drygar jag gärna ut sommarmaten med allehanda ogräs och smyckar den med blommor. Recept finns i tidigare inlägg och bland mina inslag på Strömsös hemsida. Det är faktiskt mycket trevligare att äta upp maskrosor och kirskål än att hata dem...
Kirskål. Godare än spenat, sprider sig snabbt om man inte äter av den.