måndag 29 juni 2009

Örtspa på Kerstins Udde


Under hela juli månad kan man njuta av örtspa på den vackra spaanläggningen Kerstins Udde i Trehörningsjö, Ångermanland. Under en eftermiddag får man lära sig lite grann om olika växter som är bra till hudvård och om hur man enkelt svänger ihop ett skönt spa med doftande blommor och enkla ingredienser från skafferiet. Vi vandrar tillsammans och samlar in av det naturen har att erbjuda. Sedan bereder vi härliga spaprodukter som vi tillsammans provar. Efteråt följer en skön stund i bastun och ett dopp i sjön och en bit mat för den som vill.

För mer info, klicka här!

måndag 22 juni 2009

Vild mat i Strömsö

Jag har precis kommit tillbaka hem efter en vecka på Strömsö. Den här veckan har vi lagat mat på ogräs, bl. a. en väldigt god kirskålslasagne, se recept i föregående inlägg.

Ofta när jag berättar om ogräs och alla deras praktiska användningsområden reflekterar jag över ordet jag använder: ogräs. Ett ogräs är egentligen bara en växt som råkar växa någonstans där det inte var planerat. Även rosor kan vara ogräs när de växer utanför sina givna ramar.

I New York City lever en man som heter Steve Brill. Han kallar sig "Wildman" och lever till stor del av vilda växter, och då pratar vi inte om hänglavar utan om ogräs, svamp och vilda bär. Växterna samlar han i New Yorks grönområden och han leder örtvandringar i Central Park där han visar vilken rikedom av kulinariska läckerheter parken hyser. Jag köpte hans bok "The Wild Vegetarian Cookbook" och blev lite besviken över att utbudet av vilda ätliga växter tycks vara enormt mycket större i New York än här i Ratan, Västerbotten, men boktiteln gjorde mig glad. Visst känns det härligare att äta en vild sallad än en ogrässallad?

Många frågar mig om hur man ska tänka när man plockar vilda växter i närheten av eller i en stad, och mitt svar blir alltid att var och en måste använda sitt eget sunda förnuft när det gäller skördeplatser. Vi har så olika trösklar när det gäller vad som känns fräscht och inte. En potentiell skördeplats som känns helt ok för en person kan känns fullständigt otänkbar för en annan. Det finns dock en måttstock som jag tycker känns bra: Många stadsbor som bor i villa odlar grönsaker, fruk och bär. Jämför avståndet från trädgårdslandet till gatan med avståndet från det fina kirskålsstället i parken till gatan. Avgör sedan om du törs plocka kirskålen i parken. Hundkiss? Även i skogen kissas det och bajsas överallt av skogens invånare. Skölj alltid vilda växter innan du lagar mat av dem.

Kirskålslasagne

Fruktansvärt ogräs - eller snygg marktäckare och fin nyttoväxt?

Kirskål är nästan omöjlig att rensa bort, har man väl fått den i trädgården är den där för att stanna. Det sägs att det enda kirskål inte gillar är att bli klippt ofta och då är mitt tips att äta ihjäl den (fast när man väl börjat skörda kirskål kan det hända att man inte vill bli av den eftersom den är så god).

Kirskål kan med fördel ersätta spenat och andra bladgrönsaker i pajer, lasagner, soppor, stuvningar, omelett mm. Perfekt sommarmat, och ofta finns det så mycket av den att man kan förvälla och frysa in för vinterbruk. Smaken är grön, kryddig och lite pepprig. Till skillnad från spenat innehåller kirskål ingen oxalsyra, så man kan äta nästan hur mycket som helst av den. Mitt förslag är att använda kirskål till rätter som kräver stora mängder grönt, t. ex. grön lasagne. Här är ett bra recept:

Kirskålslasagne
4 pers

Ca 10 liter färsk kirskål (små späda blad, klipp vid behov ner äldre blad och invänta nya småblad)
1 gul lök
5 dl havregrädde (Oatley är bäst till det här receptet)
Svartpeppar
2 grönsaksbuljongtärningar
Olivolja
Lasagneplattor, gula
Parmesan

Hacka och fräs löken
Skölj och hacka kirskålen fint
Fräs kirskålen tillsammans med löken tills den är riktigt mjuk
Tillsätt havregrädden och låt puttra en stund
Vrid några varv på pepparkvarnen

Smörj en lasagneform med olivolja
Lägg ut ett lager plattor i botten
Varva kirskålsstuvning med lasagneplattor, avsluta med ett tunt lager stuvning överst
Hyvla parmesan över, mängd efter smak
Grädda i ugnen på 175° i 20 min
Ät med sallad, örtigt bröd och ett glas svalt vitt vin (Cameleon chardonnay är organsikt odlat och passar bra till)

Den virtuella floran: Kirskål

fredag 5 juni 2009

Rakstuga i Strömsö




Nu är äntligen det finlandssvenska livsstilsmagasinet Strömsö tillbaka i SVT. Under sommaren sänds tolv inspirerande program med tips om mat, trädgård, inredning mm. Jag är Strömsös örtexpert och gör inslag om örter, naturkosmetika, örtspa och ogräsmatlagning till programmet.

Strömsö är en halvö utanför Vasa i Finland och vi som gör programmet Strömsö håller till i en vacker gammal villa med kök, bibliotek, hobbyrum, sal, verkstad, trädgård och bastu. Där spelar vi in inslag till programmet året runt och det är alltid väldigt god stämning och en flödande kreativitet.

Ikväll bjuder jag in till rakstuga i Strömsö och hjälper programledaren Matias Jungar att få bukt med sin kraftiga skäggväxt. En kul detalj är att Matias kom dagen efter bandningen och berättade att han för första gången sedan tonåren sluppit raka sig den morgonen. Det är saponinerna i björklöven som gör huden mjuk så att rakhyveln kommer åt ordentligt.

Programmen sänds i repris två gånger.

5/6 SVT1 kl 18.15
6/6 SVT1 kl 11.00
7/6 SVT24 kl 19.20